Co to jest chlorofil?
Ze szkolnego kursu biologii pamiętamy, że chlorofil to naturalny pigment, który zmienia kolor liści na zielony, ale nikt nie powiedział nam, jak jest przydatny dla organizmu ludzkiego, chociaż naukowcy badają właściwości lecznicze chlorofilu od 1800 roku.
Warto zauważyć, że wzór chemiczny chlorofilu jest identyczny ze wzorem hemoglobiny, ale w centrum wzoru na hemoglobinę znajdują się atomy żelaza, a chlorofil to atomy magnezu. Oznacza to, że chlorofil działa na krew podobnie jak hemoglobina: zwiększa poziom tlenu i przyspiesza metabolizm azotu.
Chlorofil jest bardzo dobrze wchłaniany przez organizm ludzki. W bardziej przystępnej formie może wejść do naszej diety z roślinami takimi jak szpinak, rabarbar, sałata, pokrzywa, mniszek lekarski, pietruszka, liście kopru itp. Ale te zieleniny nie są zbyt często obecne w naszej diecie, dlatego najlepszą alternatywą jest stosowanie płynnego chlorofilu.
Firma produkcyjna "TEAVIT" produkuje chlorofil w trzech odmianach: chlorofil iglasty z miętą, chlorofil iglasty z imbirem oraz chlorofil iglasty z propolisem. Propolis, mięta i imbir uzupełniają i wzmacniają działanie chlorofilu.
Tak więc propolis ma wiele przydatnych właściwości, z których można wyróżnić kilka głównych:
• doskonały naturalny antybiotyk, który pomaga chlorofilowi zwalczać grzyby, bakterie i wirusy;
• ma silne właściwości przeciwzapalne, działa przeciwbólowo i wspomaga gojenie oraz odbudowę komórek i tkanek;
• normalizuje procesy metaboliczne na wszystkich poziomach - po spożyciu poprawia się trawienie i krążenie krwi, organizm zostaje oczyszczony z toksyn, ustępują dolegliwości układu oddechowego.
Dlaczego warto korzystać z chlorofilu?
Chlorofil ma bardzo szerokie spektrum działania:
• ma właściwości przeciwzapalne;
• wzmacnia funkcję odpornościową organizmu;
• zapobiega rozwojowi bakterii w ranach, bakterii beztlenowych i grzybów w jelitach;
• pomaga oczyścić krew;
• wzmacnia błony komórkowe i sprzyja tworzeniu się tkanki łącznej, co przyczynia się do szybkiego gojenia się wrzodów i otwartych ran;
• aktywuje działanie enzymów biorących udział w syntezie witamin. Dlatego ludzie, którzy monitorują swoje zdrowie i wagę, po prostu muszą używać chlorofilu;
• usuwa toksyny i oczyszcza organizm;
• poprawia pracę jelit;
• pomaga złagodzić nerwowość;
• chlorofil ma również działanie dezodorujące, dzięki czemu skutecznie eliminuje nieprzyjemny zapach ciała i jamy ustnej;
• chlorofil poprawia jakość skóry, normalizuje równowagę pH i stymuluje produkcję kolagenu.
Kiedy brać chlorofil?
Chlorofil jest wskazany w następujących chorobach i stanach patologicznych:
• zaburzenia rytmu serca; zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie osierdzia; dystrofia mięśnia sercowego; stany po operacjach serca i wielkich naczyń; choroby tętnic i żył;
• zaburzenie przewodu pokarmowego;
• uszkodzenia, owrzodzenia skóry, błon śluzowych, zapalenie jamy ustnej; zapalenie ozębnej;
• zaburzenia snu, zespół chronicznego zmęczenia, obniżona wydajność, stres, przeciążenie psychiczne;
• niedokrwistość, zmniejszona produkcja hemoglobiny;
• obniżona odporność; hipowitaminoza;
• częste utrzymujące się przeziębienia; infekcje bakteryjne i wirusowe;
• choroby tarczycy z niedoczynnością;
• ciężka aktywność fizyczna.
Sposób użycia: jedna łyżeczka koncentratu (5 ml) 3 razy dziennie przed posiłkami (można też rozcieńczyć w 50 ml wody). Przed użyciem dobrze wstrząsnąć.
|